mandag den 11. oktober 2010

Fan fiction som ny litteracy ifølge Knobel & Lankshear

Ifølge Knobel og Lankshear er de nye litteracies kendetegnet ved både at indeholde "new technical stuff" og "new ethos stuff".

"New Technical stuff":
Knobel og Lankshear bruger nogle forskellige eksempler på at beskrive dette fænomen.
F.eks. Machinima, som er at bruge forskellige sekvenser fra f.eks compterspil, sætte det sammen på en ny måde og dermed lave sin egen "film" eller lign.

De bruger også musik som eksempel. Når man remixer eller sampler musik og bruger det på sin egen måde, ved f.eks at lægge det på nettet på en fan-side eller måske at bruge det som baggrundsmusik på et projekt.

"New ethos stuff":
Knobel og Lankshear beskriver "new ethis stuff" med disse ord: "More participatory, collaborative, and distributed, than conventional litteracies"

Ser man på fanfiction i forhold til disse kriterier må man sige at det bestemt falder ind under beskrivelsen ny litteracy.

Man bruger nye teknologier til at lave sine egne ting.
Tag f.eks denne hjemmeside: http://www.harrypotterfanfiction.com/
På denne hjemmeside findes over 66.000 fanskrevne historier.
Man kan lytte til podcasts, altså musik og historier der er sat sammen til overskuelige momenter.
Hvis man skal bringe "new ethos stuff" ind i denne side må man sige at den i hvert fald er smækfyldt med deltagelse, samarbejde og distribution af nye historier.
Fanfiction går altså på bedste vis ind under Knobel og Lankshears definition på ny litteracy.

1 kommentar:

  1. Dit blogindlæg viser igen et flot sprog og faglig indsigt. Du kommer godt omkring i den relevante del af teksten og får fremhævet vigtige faglige begreber. Jeg mener dog at du med fordel kunne have undladt at skrive hvilke eksempler Knobel og Lankshear bruger omkring "New Technical stuff", og i stedet kommet med en kort definition på begrebet med dine egne ord, evt. kunne du have lavet en henvisning til den specifikke tekst hvor folk selv kunne læse mere. På denne måde ville du også have haft mere plads til at forklare hvordan fan fiction passer ind i modellen frem for blot at sige at den gør.

    SvarSlet