lørdag den 9. oktober 2010

De vigtigste egenskaber ved Fan Fiction ifølge Henry Jenkins.

I teksten ”Why Heather Can Write” af Henry Jenkins møder vi en gennemgående positiv fremstilling af Fan Fiction – og ikke mindst hvad man kan få ud af den.
Udgangspunktet i teksten ligger i mødet med Heather Lawver, stifter af hjemmesiden
The Daily Prophet. Denne side lader børn og unge (og andre barnlige sjæle) udforske J.K. Rowlings Harry Potter univers gennem deres egen fantasi.
Jenkins argumenterer derfor for at, der igennem Fan Fiction er der mulighed for at udvide ikke blot sin fantasi, men sine læse og skrive færdigheder, ja der er endda sociale kompetencer at hente i Fan Fiction!


…role-playing both as a means of exploring a fictional realm and as a means of developing a richer understanding of yourself and the culture around you.

Men det er ikke kun online Heather (og Jenkins) kan se fordelene ved Fan Fiction. Også i klasseværelserne vil denne slags interaktive læring kunne give en alternativ indgangsvinkel til litteraturen og derigennem, måske, få flere børn og unge til at læse, skrive og deltage i kulturen omkring det litteratur de læser.

Dette er naturligvis vigtige egenskaber, men den pointe jeg selv fandt mest interessant kommer senere. For brugerne af The Daily Profet og andre lignende sider har måttet kæmpe for deres ret til at udforske Potter universet på deres personlige måde! Warner Bros. ejer som bekendt rettighederne til Harry Potter franchisen og de bruger mange resourcer på at beskytte deres ophavsret. Fan Fiction var ifølge dem et brud på deres intellektuelle ophavsret, og de sendte adskillige cease-and-desist breve ud til ejerne af disse sider for at lukke dem ned. Men fans verden over tog kampen op! Warner Bros. måtte sande at dette ikke var uorganiserede unge, men en samlet fanskare, som holdt fast i deres ret!
Med andre ord havde Fan Fiction en rolle at spille idet at en samling børn og unge lærte at sige fra selv. Uden at gå til voksne, uden at vente på en mere erfaren rakte dem en hånd – og dét er jeg enig med Jenkins i er en vigtig egenskab.

2 kommentarer:

  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  2. For det første må jeg rose det flotte blogindlæg. Du har udtrukket et meget væsentligt citat, og dækker desuden teksten kort og præcist mens du trækker de væsentligste pointer frem i lyset. Samtidig lykkes det dig at skrive dit indlæg i et sådant sprog at du både henvender dig til et almindeligt dannet publikum, så vel som folk med en mere faglig interesse.

    Jeg bliver dog nød til at være en smule uenig med dig i en ting. Jeg mener nemlig ikke at Henry Jenkins fremhæver det juridiske problem som en væsentlig pointe ved fan fiction, men snarere som en interessant case og diskussions oplæg, men du har ret i at det er en vigtig pointe i teksten.

    SvarSlet